In 2025 krijgt onze circulaire metselsteen zijn vuurdoop: deze baanbrekende productinnovatie wordt toegepast in meerdere van onze bouwprojecten. Deze stenen zijn het resultaat van een intensieve samenwerking met Nxt Building, dat verantwoordelijk is voor de productie. De eerste exemplaren rollen eind 2024 uit de fabriek. Dit markeert een nieuwe mijlpaal in ons streven naar duurzaam bouwen.
De circulaire steen is om meerdere redenen duurzaam. Allereerst het productieproces: er komt geen oven en hoge temperatuur aan te pas. De steen is dus eigenlijk helemaal geen baksteen. De circulaire steen wordt met een pers koudgevormd, zonder gasgebruik. Een veel energiezuiniger procedé dan bij de traditionele baksteen.
Duurzaam is de steen ook vanwege de samenstelling die volledig gericht is op hergebruik. De circulaire metselsteen is voor 85% gemaakt van gerecyclede grondstoffen, waaronder bouw- en sloopafval.
Hendriks levert zelf een actieve bijdrage aan het inzamelen van gebruikt materiaal door gebouwen circulair te slopen. Ook de Tilburgse woningcorporatie Tiwos zet deze stap. Dit najaar tekenden zij een raamovereenkomst met de Circulaire grondstoffen BV. Keramische dakpannen die vrijkomen bij de renovatie van corporatiewoningen komen op die manier beschikbaar voor de productie van circulaire metselstenen. Deze steen kan op zijn beurt weer eindeloos worden vermalen en hergebruikt. Bouwen zonder afval komt zo steeds dichterbij.
Bijzonder aan de circulaire steen is ook dat deze tijdens het productieproces CO2 'eet'. Hoe dat kan? Tijdens het drogen neemt de steen circa 10% CO2 op uit de atmosfeer. De bezande versie heeft nog een extraatje. Het mineraal olivijn dat voor de bezanding wordt gebruikt, heeft de unieke eigenschap dat het CO2 bindt en daarom het overschot aan broeikasgassen vermindert. Het fenomeen CO2-opslag bestaat dus niet alleen voor hout maar ook voor metselstenen!
Om tot dit circulaire eindproduct te komen is er in het lab en de fabriek uitgebreid geëxperimenteerd en getest. Directeur Vincent Hendriks is trots op het resultaat. "De steen voldoet aan alle industrie-eisen: is kleurvast, vorst- en dooibestendig, buig- en druksterkte zijn goed. Alles volgens de vereiste normen. We hebben ook onderzoek gedaan naar een passend mortelmengsel. De steen gedraagt zich net iets anders dan een normale steen en de metselmortel hebben we daarop aangepast."
Bij de ontwikkeling waren ook architecten betrokken. "De steen moet technisch natuurlijk 100% in orde zijn, maar ook de esthetische kwaliteit is belangrijk. Daarom nodigden we op diverse momenten architecten uit om monsters en proefmuurtjes te beoordelen. Zij zijn enthousiast over het product", aldus Vincent, die veel waarde hecht aan draagvlak bij deze beroepsgroep. Vooralsnog is de steen er in zes kleuren. Er is ook een steenstripvariant beschikbaar. Binnenkort rollen de eerste grote volumes uit de fabriek.
De steen wordt door Hendriks in 2025 toegepast bij meerdere projecten. “Onze intentie is om in projecten zoveel mogelijk urban mining in te zetten en om de circulaire baksteen in onze concepten en projecten toe te passen", aldus directeur Carl Dolmans. "Concrete voorbeelden waar de circulaire metselsteen straks terug te zien is, zijn de TerugWINwoning® in Veghel en het houtbouwproject Boschmeersingel in Den Bosch voor Zayaz.”
(Klik op de foto voor contactinformatie)