Houtbouw met fiscaal voordeel

MIA maakt het mogelijk

Bouwen met hout krijgt de laatste tijd veel aandacht en dat is niet voor niets. Snellere realisatie, minder CO2- en stikstofuitstoot, een gezonde woonomgeving voor bewoners: houtbouw kent veel pluspunten. Wel is de bouwmethode (nu nog) prijziger dan traditionele bouw. Investeer je als woningcorporatie in houtbouw? Via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) kun je geld besparen. Ontdek in dit artikel wat de MIA inhoudt en hoe wij je ondersteunen bij de uitgangspunten, actuele inhoud van de regeling en toetsing van de materialen.

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is een fiscale stimuleringsregeling voor alle ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Diverse milieuvriendelijke investeringen komen in aanmerking, bijvoorbeeld in duurzame bouwmaterialen en woningen, circulair bouwen en renoveren. “Alle investeringen die in aanmerking komen, zijn opgenomen in de zogenoemde Nationale Milieudatabase ”, zegt Hugo Geerlings, manager ontwikkeling bij Hendriks Coppelmans. “Deze lijst wordt jaarlijks licht aangepast. Houtbouw is al jaren een vast onderdeel. En levert vaak een groot fiscaal voordeel op. Met de MIA kunnen dus ook corporaties profiteren van een investeringsaftrek die kan oplopen tot de helft van het extra investeringsbedrag.”

Eerste MIA-project

Duurzame maatregelen staan bij corporaties hoog op de prioriteitenlijst, merkt Hugo. “Waar eerst vooral gekeken werd naar energiebesparing, is er nu ook veel oog voor modulair bouwen met duurzame materialen. We zien dat de vraag naar houtbouw toeneemt. Dan is het prettig dat er met de MIA een regeling is die deze bouwmethode aantrekkelijker maakt voor corporaties. We merken dat dit opdrachtgevers over de streep trekt. Zo realiseren we aan de Pastoor Smoldersstraat in de Vlijmense wijk Vliedberg komend jaar 42 beneden-bovenwoningen in opdracht van Woonveste. Daarbij wordt de MIA-regeling ingezet. En daar komen gegarandeerd nog meer projecten bij.”

Technische specificaties


Overweeg je als corporatie te investeren in houtbouw? Dan is het verstandig om in de beginfase al rekening te houden met de MIA. Hugo: “De voorbereiding en aanvraagprocedure kennen behoorlijk veel aandachtspunten. Het is lastig als je daar pas halverwege een project mee start. Ook moet de investering voldoen aan gedetailleerde technische specificaties. Om met houtbouw in aanmerking te komen voor de MIA, is het bijvoorbeeld nodig om de losmaakbaarheid aan te tonen. Daarnaast moet een woning een Milieu Prestatie Index hebben van 0,4. Als specialist in duurzaam bouwen hebben wij de kennis in huis om te helpen bij de technische uitgangspunten van de regeling. We denken vooraf mee, adviseren over keuzes én garanderen dat de woningen die we realiseren aan de voorwaarden voldoen.”

Toetsing door vaste partners


Na de realisatie van een bouwproject toetst een geaccrediteerde partij of de gebruikte materialen voldoen aan de eisen van de MIA. “Hiervoor werken we samen met 2 vaste partners: Alba Concepts en Berenschot. Samen met deze organisaties bewaken we ook de updates van de MIA en de Nationale Milieudatabase”, zegt Hugo. “Het zou goed zijn als houtbouw uiteindelijk financieel interessanter wordt dan traditionele bouwmethodes. Tegelijkertijd is het mooi dat de overheid houtbouw fiscaal aantrekkelijker maakt via de MIA-regeling. We leveren hier graag onze bijdrage aan.”

 

Advies nodig over houtbouw en de MIA-regeling?

Wij helpen je graag! Neem contact op met Hugo Geerlings via (0413) 26 48 33 of hugo.geerlings@hendrikscoppelmans.nl.

Hugo Geerlings
manager ontwikkeling