De sector staat voor ingrijpende veranderingen. Het klimaatakkoord, de energietransitie en strengere duurzaamheidseisen vragen om andere benaderingen in materiaalgebruik, ontwerpstrategieën en samenwerkingsvormen. In ons EcoFab richten we ons op duurzaam bouwen, CO2-reductie en het gebruik van circulaire en biobased bouwmaterialen.
In een consortium werken we aan een integrale aanpak die alle facetten van het ecosysteem voor circulaire bouwmaterialen omvat. Het project Circulair en biobased bouwen vanuit de digitale fabriek (EcoFab) wordt ondersteund door een meerjarige subsidie van het Europees innovatiefonds OPZuid.
De focus ligt op biobased materialen zoals hout, bamboe, miscanthus, hennep en mycelium, getransformeerd vanuit de agrarische sector tot hoogwaardige bouwmaterialen. Daarnaast worden traditionele bouwmaterialen hergebruikt. Beton afkomstig van sloopwerken verwerken we tot circulair beton, wat aanzienlijk bijdraagt aan CO2-reductie. Daarnaast wordt een duurzame baksteen geproduceerd via een energiezuinig ‘koud’ procedé, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparing.
Onze productieketen bestaat uit drie hoofdstappen:
De digitale tools sturen het gehele proces aan, waardoor we efficiënt en innovatief kunnen produceren in onze digitale Modulefabrique. In de Modulefabrique worden in samenwerking met co-makers wanden, vloeren en daken geproduceerd.
Ons doel is om de transitie naar een duurzame bouwsector te versnellen door het gebruik van circulaire en biobased materialen te stimuleren. Met praktische voorbeelden gaan we de komende drie jaar laten zien wat de potentie van circulair en biobased bouwen is, met als uiteindelijk resultaat opschaalbare circulaire en biobased woningen.
De drie typen demonstratiewoningen, wij noemen ze 'TerugWINwoningen', laten zien wat de potentie is van circulair en biobased bouwen, met als resultaat een significante CO2-reductie.
Door samenwerking en innovatie zorgen de consortiumpartners voor een positieve impact op de bouwsector en de maatschappij. De samenwerking met kennisinstellingen draagt bij aan de verspreiding van kennis en de ontwikkeling van medewerkers.
Ondersteuning komt van Avans Hogeschool, Fontys Hogeschool, Koning Willem I College en de Technische Universiteit Eindhoven. Zij helpen bij het bepalen van de financiële waarde en toepasbaarheid van circulaire en biobased materialen. Building Balance verbindt het project met producenten van biobased materialen, terwijl de zuidelijke Ecodorpen fungeren als testpartner. Daarnaast zijn diverse partners betrokken bij de productie en afname van materialen en modules, wat leidt tot een nieuwe manier van werken en een cultuurverandering in de sector.
"De motivatie om met dit project aan de slag te gaan, is onze intrinsieke overtuiging dat het anders moet."
Hendriks (penvoerder), Avans Hogeschool, Bras Elektro, C. van der Ven Grond- en Sloopwerken, Fontys Hogeschool, Van de Haterd Zand- en Cementhandel, Van Mensvoort, NXT Building, Technische Universiteit Eindhoven, TTO, Van de Vin Kozijnen, 100% Zonnig, in samenwerking met MOSO, BambooLogic, Koning Willem I College, PIP, HFB Building Balance, ondersteund door Berenschot.
Huisnummer najaar 2024 - EcoFab
Prefabnieuws 04-10-2024 Innovatief project voor circulair en biobased bouwen
Persbericht 11-07-2024 Hendriks leidt innovatief project voor innovatief en biobased bouwen
Eerste TerugWINwoning in Veghel
Van circulair product naar Modulefabrique
EcoFab wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Rijk en de provincie Noord-Brabant in het kader van OPZuid.