Modulair bouwen vanuit de Modulefabrique

De digitale elementenfabriek: wij de engineering, co-makers de productie

Krapte op de arbeidsmarkt, stijgende bouwkosten, strengere duurzaamheidseisen en een oplopende woningbehoefte. Hoe zorgen we ervoor dat huidige en toekomstige generaties op ons kunnen blijven rekenen? Door het radicaal anders aan te pakken! Onze Modulefabrique is de spil van een nieuw ecosysteem in de bouw:

  • We ontwerpen en bouwen modulair
  • vanuit een digitale fabriek
  • met een slim (product)engineeringsplatform
  • in hecht partnerschap met producerende co-makers
  • met zoveel mogelijk circulaire en biobased materialen

Geprefabriceerde woningmodules

Binnen de Modulefabrique realiseren we geprefabriceerde 2D-woningmodules. We richten ons daarbij voornamelijk op het casco: wanden, vloeren en daken. Daar zitten de grootste volumes en daar zijn dan ook de grootste milieu-, kosten- en tijdsbesparingen te behalen. In de toekomst breiden we dit steeds verder uit naar andere bouwelementen. 

De houtskeletbouwelementen maken we zelf in onze eigen houtconstructiefabriek in Oss. Alle andere modulaire elementen worden geproduceerd door co-makers. Met de Modulefabrique als regisseur en 3D-BIM als virtueel ontwerp-, bouw- en beheermodel.

Partnerschap met co-makers en verschuiving (product)engineering

Vaste co-makers produceren ónze modules met hún machines. Zo maken we optimaal gebruik van ieders expertise, capaciteit en productieomgeving. "Win-win" vindt ook Ruud van de Rakt van Geelen Beton, onze leverancier van breedplaat- en ribbenvloeren en de eerste co-maker in ons netwerk. De Modulefabrique kan bouwen op de capaciteit en expertise van Geelen Beton, en het betonbedrijf is verzekerd van afzet bij onze projecten en de innovatiekracht van Hendriks. Maar Ruud ziet meer voordelen. "Bijvoorbeeld op het vlak van productengineering. Een groot deel van het ontwerpproces is verschoven naar de Modulefabrique. Omdat zij als bouwer de afstemming met installateurs veel eerder kunnen doen dan wij, voorkomen we knelpunten op de bouw en gaat alles veel efficiënter." 

Ons netwerk van partnerships zal de komende tijd steeds meer groeien, onder meer voor kanaalplaatvloeren, CLT-elementen en biobased modules (zowel isolatie- als plaatmaterialen).

Toepassing circulaire en biobased materialen: liever vandaag dan morgen!

Hendriks gaat voor een versnelde materiaaltransitie. Om de beschikbaarheid en toepassing van duurzame bouwmaterialen te stimuleren hebben we een nieuw ecosysteem ingericht. De Modulefabrique speelt een centrale rol als verwerker van circulaire en biobased grondstoffen die onze eigen Circulaire grondstoffen BV levert. Gebruikte grondstoffen krijgen een tweede leven in onze prefab modules (bijvoorbeeld in de circulaire breedplaatvloer van Geelen Beton) of worden geoogst uit natuurlijke bron. Daarvoor legt de Modulefabrique ook verbinding met de agrarische sector, start-ups, wetenschap en onderwijs. Zo maken we modulair bouwen steeds duurzamer en verlagen we de MPG.

Bekijk ons nieuwe ecosysteem

EcoFab: sectorbrede innovatie en cultuurverandering

Om substantieel stappen te zetten naar een sectorbrede verandering werken we binnen een consortium samen aan project EcoFab. Doel is de transitie naar een duurzame bouwsector te versnellen door het gebruik van circulaire en biobased materialen te stimuleren. Met als uiteindelijk resultaat opschaalbare circulaire en biobased woningen. De ontwikkeling en bouw van de TerugWINwoning is een eerste stap. Dit project wordt ondersteund door een meerjarige subsidie van het Europees innovatiefonds OPZuid.

Lees meer over project EcoFab

Gerelateerde artikelen

TerugWINwoning® 1.0 komt in Veghel

Circulair en zelfvoorzienend met educatieve samenwerking
Lees meer

Industrieel bouwen met co-makers

Partnerschap Geelen Beton en Modulefabrique leidt tot circulaire breedplaatvloer
Lees meer

Grenzen verleggen met WikiHouse bouwsysteem

Onderzoek naar inzetbaarheid voor seriematige bouw samen met Avans Hogeschool
Lees meer

Meer weten over de Modulefabrique of mogelijkheden voor samenwerking?

Neem dan contact op met ons!

Carl Dolmans
Directeur
Chase Gotlieb
Product(ie)manager Modulefabrique
Jeroen Brands
Manager Engineering Modulefabrique

Meer thema-artikelen 'modulair denken'