Assetmanagement

Zorgt voor kosteneffectief vastgoedbeheer

Van schilderwerk, brandmelders tot en met rolluiken en installaties: als vastgoedeigenaar ben je verantwoordelijk voor een optimaal woon- of werkklimaat van jouw vastgoed. Dat betekent ook rekening houden met alle wetten en systemen die steeds complexer worden. Aan welke investeringen doe je dan goed? Assetmanagement helpt om het overzicht te bewaren, zodat je elke geïnvesteerde euro effectief inzet. 

Vincent Jansen, directeur Energie & Duurzaam Beheer bij Hendriks Bouw en Ontwikkeling, onderschrijft het belang van goed vastgoedbeheer. “Je hebt met veel disciplines te maken. Voor je het weet heb je contracten met allerlei partijen en lopen dingen langs elkaar heen. Alles op elkaar afstemmen wordt dan een behoorlijke uitdaging.” Daarom pleit hij voor drie dingen: integraal vastgoedbeheer, een duurzaam meerjarenonderhoudsplan, en een resultaatgerichte langjarige samenwerkingsvorm. 

 

Integraal vastgoedbeheer

Focus je vooral op kwaliteit, duurzaamheid of op kostenbeheersing? Het antwoord op die vraag is volgens Jansen van invloed op de investeringen in je gebouwen. “Maar waar je het zwaartepunt ook legt, je hebt overzicht nodig om te kúnnen kiezen. Breng daarom de voorspelbare uitgaven op de lange termijn goed in kaart, werk scenario's en zorg dat je je data over onderhoudskosten goed op orde hebt.” 

 

Duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP)

Om te beoordelen of je qua kostenbeheersing goed zit, heb je een duurzaam en dynamisch meerjarenonderhoudsplan nodig dat met regelmaat (liefst elk kwartaal) wordt geüpdatet. Updates zijn zo belangrijk omdat er continu zaken zoals bijvoorbeeld beleid, wetgeving, inzicht in terugkerende storingen of subsidies veranderen.

Klik hier voor een mooie weergave van aandachtspunten bij het opstellen van een duurzaam meerjarenonderhoudsplan. 

Energiemanagement is bijvoorbeeld verplicht bij grotere bedrijven en onmisbaar om je energiekosten te optimaliseren.  Een voorbeeld is dat veel gebouwen sluimerverbruik kennen op momenten dat het gebouw niet in gebruik is. Het aanpassen van de klimaatregeling is dan een gemakkelijke oplossing, maar tegelijk is het van belang oog te houden voor het comfort van de gebruiker.  

Een voorbeeld van veranderende wetgeving is het keuren van zonnepanelen, wat tegenwoordig eens in de vijf jaar verplicht is. Als vastgoedeigenaar dien je al dit soort wijzigingen bij te houden. Om dit er bij te doen is best een complexe opgave. 

Onderhoud anders aanvliegen

Hou je alle veranderingen in de gaten? Dan kun je je onderhoud efficiënter uitvoeren. “Storingen oplossen is bijvoorbeeld relatief duur”, legt Jansen uit. “Telkens een monteur voor laten rijden voor een kleine klus is duur. Als een lift steeds storingen heeft en dat blijkt aan een sensor te liggen, dan had de sensor beter planmatig vervangen kunnen worden. Een ander voorbeeld is als subsidiekansen ontstaan om te verduurzamen en de total cost of ownership (TCO) is goed, dan is het slim deze te benutten en planmatig te verwerken in je duurzame meerjarenonderhoudsplan (DMJOP). Hiermee bespaar je op de totale instandhoudingkosten van het gebouw. 

Daadwerkelijk gebruik

Periodiek onderhoud kun je beter richten op het daadwerkelijke gebruik in plaats van op een standaard vervangingsmoment. “Er dient meer conditie gestuurd vervangen te worden. Door dit te doen wordt vervangen vaak uitgesteld, waardoor bespaard wordt op de onderhoudskosten”, aldus Jansen. “Dat is ook nog eens goed voor de planeet, want ik zeg altijd ‘Niets is zo duurzaam als het zo lang mogelijk gebruiken van materialen, mits deze nog efficiënt zijn’. Door een integrale benadering heb je het totaaloverzicht en kun je slimme keuzes maken.”

Vaste partij

Assetmanagement bestaat al veel langer, en is interessant voor beheerders van meerdere panden of van panden met meer dan 500 vierkante meter aan oppervlakte. Maar een partij in de arm nemen die alle wijzigingen bijhoudt en vertaalt naar concrete verbeterpunten, is volgens Jansen interessanter geworden met name door het tekort aan technische vastgoedspecialisten en de steeds complexer wordende regelgeving en installaties. 

“Werk je met een vaste partij, dan kent die je wensen en is duidelijk waar jij de focus op wil leggen. Ook weet die partij hoe je gebouw in elkaar steekt en welke systemen er draaien. Dat scheelt inspecties en afstemming, en het voorkomt allerlei fouten. Het voordeel is ook dat als je de klant goed kent, je op de hoogte bent van de gebruikers, waardoor je rekening kunt houden met het inplannen van werkzaamheden op momenten dat er zo min mogelijk overlast wordt ervaren.  Bij een onverhoopte storing kun je er bovendien op rekenen dat je snel geholpen wordt. En als een partij alle data bijhoudt, levert dat extra inzichten op om geld te besparen en duurzamer te werken. Daarom pleit ik voor samenwerken op de lange termijn.”

Ook kan het gebruik van jouw pand veranderen. Wordt een pand ineens intensiever gebruikt? Dan is een aircofilter logischerwijs eerder aan vervanging toe. Ook het type gebruiker kan veranderen. Lopen er ineens kinderen rond in plaats van volwassenen, dan hebben de wanden eerder een likje verf nodig.

En analyse van data over storingsinformatie zorgt voor nieuwe inzichten op het gebied van onderhoud. Daardoor kan zowel het planmatig als het periodieke onderhoud wijzigen. Dit zijn zomaar wat zaken die je met een meerjarenonderhoudsplan kunt voorspellen. 

Resultaatgerichte samenwerkingsvorm


Jansen ziet nog meer voordelen in langdurig samenwerken. “Bij Ariëns, dat in 2022 is overgenomen door Hendriks Bouw en Ontwikkeling, hebben we een fijne, vaste klantenkring. Dat zijn klanten waar we een diepgaande vertrouwensrelatie mee hebben, waardoor we maximaal toegevoegde waarde leveren. Zij zorgen daarnaast voor continuïteit, waardoor wij weer kunnen investeren in onze dienstverlening en mensen. Zo sluiten we perfect aan bij de wensen van onze klanten. Het langjarig samenwerken zorgt voor minder faalkosten, efficiëntere samenwerking en de mogelijkheid om langjarig vooruit te kijken.”

Meer focus op assetmanagement


Bij Hendriks is de focus op assetmanagement de laatste jaren fors gegroeid. Dat verbaast Jansen niet. “Bedenken, bouwen en beheren deden we al. Door de overname zijn we op beheer nu ook een serieuze speler. Hendriks kan hierdoor nog beter levenscyclus denken van ontwikkeling tot en met beheer.”

Ontmoet het team van duurzaam beheer

Klik op de foto om contact op te nemen.  

Vincent Jansen
Directeur Hendriks Energie en Duurzaam Beheer
Sjoerd van der Meeren
Teamleider Duurzaam Vastgoedbeheer
Lukas Gilissen
Teamleider planmatig onderhoud en assetmanagement