Innovatieve thuisbatterij

Dé toekomst voor corporaties en bewoners

Innovatieve thuisbatterij: dé toekomst voor corporaties en bewoners

Wanneer we bij Maury van Sleeuwen binnenkomen, laat hij trots zijn telefoon zien. Op het scherm draait een app die exact toont hoeveel energie zijn woning opwekt en vooral: hoeveel geld hij daarmee bespaart. Want dat is het unieke van zijn appartement in Boekel. We installeerden er een thuisbatterij die ervoor zorgt dat Maury zelfvoorzienend is én financieel profiteert van zijn zonnepanelen. “Kijk”, zegt hij glimlachend, “de afgelopen maand heb ik ongeveer 100 euro verdiend."

Pilot met PeelrandWonen

De innovatieve thuisbatterij is onderdeel van een pilotproject. Voor zowel woningcorporatie PeelrandWonen als Hendriks Bouw en Ontwikkeling is Maury’s appartement de allereerste woning waar deze is geïnstalleerd. De geavanceerde batterij is volgens ons hét antwoord op de naderende afbouw van de salderingsregeling bij met name nul-op-de-meter-woningen. En voor de overvolle elektriciteitsnetten in Nederland. Daarbij maakt de batterij de weg vrij voor energieopslag op wijkniveau en daarmee verduurzaming van de energievoorziening in een hele buurt!

Zelflerende software 

Marti Smits, kostendeskundige en energiespecialist bij Hendriks, legt uit hoe het werkt. “Maury’s woning is voorzien van 10 zonnepanelen en een bodemwarmtepomp. En de batterij is gekoppeld aan slimme software, een AI-technologie die inspeelt op toekomstige energietarieven, Maury’s verwachte verbruik én de weersvoorspellingen. Op basis daarvan bepaalt de software het beste moment om energie op te slaan, te gebruiken of terug te leveren.”

Efficiënt en zelfvoorzienend

“De batterij werkt altijd op de meest efficiënte manier”, vult Hennie van Alphen, specialist vastgoed bij PeelrandWonen, aan. “Maury is nog amper afhankelijk van het elektriciteitsnet. Vooral op piekmomenten, wanneer de tarieven het hoogst zijn.” Marti: “De batterij laadt op wanneer de tarieven laag zijn én zorgt dat de bewoner de energie op piekmomenten zelf kan gebruiken. Hij hoeft dus niet terug te leveren aan het net, met alle gevolgen van dien.”

Financieel voordeel en lagere woonlasten

“Dit levert mij elke maand een mooi bedrag op”, vertelt Maury enthousiast. “In een halfjaartje tijd heb ik in totaal 344 euro teruggekregen van de energiemaatschappij. Ook fijn: het systeem is eenvoudig in gebruik. Ik hoef er niets voor te doen. Ik heb een dynamisch energiecontract en alles gebeurt automatisch via de app. Ook zorgt de batterij dat ik zelfs ’s nachts, als de zonnepanelen niets opwekken, van mijn eigen energie gebruik kan maken.”

Dé oplossing voor woningcorporaties

Hennie ziet de voordelen van deze technologie ook voor zijn woningcorporatie. “Wij willen onze huurders betaalbare oplossingen bieden. En natuurlijk voldoen aan de eisen op het gebied van duurzaamheid. Deze thuisbatterij maakt het mogelijk om de energiekosten te verlagen, terwijl we bijdragen aan een duurzamer woningbestand. We monitoren het verbruik en de opwekking nauwkeurig, zodat we continu inzicht hebben in de prestaties van het systeem.”

Hele buurten verduurzamen

Hendriks ziet ook potentieel in het opschalen van de thuisbatterijen naar wijkniveau. Marti: “Als we deze technologie breder inzetten, kunnen we woningcorporaties helpen om minder afhankelijk te worden van het traditionele energienet.” Hennie knikt en vult aan: “Stel dat we deze technologie op wijkniveau implementeren, dan kunnen we een nog grotere impact maken. In plaats van dat elke woning apart energie opslaat, werken dan meerdere huizen samen om gezamenlijk energie op te slaan en te delen. Zo kunnen we piekbelastingen op het net verminderen, de energie-efficiency in een hele buurt verbeteren én de woonlasten verlagen."

 

De toekomst van energie

Zover is het nog niet, de technologie is nog hartstikke nieuw. “Maar met de pilot die we nu samen met PeelrandWonen en natuurlijk Maury draaien, verzamelen we waardevolle data”, vertelt Marti. “We kunnen precies zien hoe de batterij presteert en welke voordelen deze biedt voor zowel bewoners als corporaties. Kortom, hier in Maury’s woning zetten we samen de eerste stap naar de energie van de toekomst.”

Blijf op de hoogte

Bij Hendriks geloven we dat door slim gebruik te maken van technologie we het leven van bewoners verbeteren. Neem contact op met Vincent Jansen voor meer informatie over energiemanagement en ontdek hoe wij bijdragen aan een duurzame toekomst.

Vincent Jansen
Directeur Energie en Duurzaam beheer