Eerste zelfvoorzienende circulaire woning

Koploper zijn én blijven op het gebied van duurzaamheid. Het is een van onze drijfveren.

Eerste zelfvoorzienende circulaire woning in de maak

Koploper zijn én blijven op het gebied van duurzaamheid. Het is een van onze drijfveren. Waar we eerder al met onze nul-op-de-meterwoningen voorop gingen in de energietransitie, presenteren we binnenkort een baanbrekende innovatie in circulariteit. Namelijk: de eerste zelfvoorzienende circulaire woning. Hoe ver we zijn? Een heel eind! De bouw staat gepland voor 2023. Carl Dolmans, directeur: “We nemen het heft in eigen hand. Dit is dé weg naar een opschaalbaar concept.”

Onze duurzaamheidsambities liegen er niet om. In plaats van in 2030 – het streefjaar van de overheid – willen wij al in 2023 50% CO2-reductie realiseren. “Onze innovaties concentreren zich op vijf thema’s, waaronder energietransitie en circulariteit”, aldus Carl Dolmans. Samen met Tjeerd van de Put, bedrijfsleider van Hendriks Onderhoud, voert hij de innovatiewerkgroep circulariteit aan. “In de energietransitie zetten we al jaren de toon. In de materiaaltransitie sinds kort ook, mede doordat we zelf circulaire materialen zijn gaan ontwikkelen. We werken aan oplossingen om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn, in energie én grondstoffen. Nu komen alle innovaties samen in één zelfvoorzienende circulaire woning.”

Alles doen wat mogelijk is

In projecten zetten we natuurlijk al langer in op circulaire oplossingen. Met mooie resultaten als gevolg. Zoals het project voor BrabantWonen aan de Mozartsingel in Den Bosch, waar we veel biobased materialen toepasten en regenwater opvangen voor toiletspoeling. Ook in Waalre behaalden we een flinke CO2-reductie, onder meer door de toepassing van circulair beton. “Tegelijkertijd heb je bij projecten altijd bepaalde beperkingen; je bent afhankelijk van de besluitvorming van de opdrachtgever”, stelt Carl. “Daarom nemen we nu het heft in eigen hand. Alles doen wat op dit moment al mogelijk is, dat is ons doel. We gaan voor het maximaal haalbare.”

Geen aansluiting op het net

De uitwerking van de zelfvoorzienende circulaire woning is in volle gang. “De ambitie is een off-grid-woning, dus zonder aansluiting op nutsvoorzieningen”, vertelt Carl. “We onderzoeken nu de best denkbare opties, uiteraard in samenwerking met partners. Zoals regenwater opvangen en omzetten naar drinkwater. En de meest duurzame vorm van energieopwekking, bijvoorbeeld een systeem op basis van waterstof in combinatie met PV-panelen. En natuurlijk zetten we in op het bufferen van energie via een slim accusysteem.” Dat het casco wordt vervaardigd van hout uit de eigen fabriek Hendriks Houtconstructies staat al vast. Net zoals de toepassing van duurzame materialen van eigen makelij, zoals circulair beton en biobased isolatieplaten van mycelium, een netwerk van schimmeldraden. “Onze circulaire baksteen passen we ook toe. Waarschijnlijk zelfs een nieuwe variant; eentje die niet gebakken hoeft te worden. Dat bespaart weer CO2-uitstoot.”

Circulariteit meetbaar maken

Onder het thema circulariteit vallen voor ons ook biodiversiteit en natuurinclusiviteit. Heel logisch dus dat ook die onderwerpen meegenomen worden in het concept. Carl: “Tegelijkertijd zijn veel aspecten nog lastig te meten. Dat houdt ons ook bezig. De hele markt is toe aan een methode om circulariteit concreet te maken. Medio januari organiseren we daarom een sessie met vier experts in circulariteit. Een circulaire woning ontwikkelen is één, maar we willen harde data zodat we daarvan kunnen leren. Tijdens de sessie hopen we meer inzicht te krijgen in de diversiteit aan meetmethodes en de ontwikkelingen daarin. En willen we de deskundigen meenemen in onze visie.”

Locatie op het oog

In 2023 is de eerste zelfvoorzienende circulaire woning een feit. Carl: “Dit noemen we versie 1.0. Over de locatie zijn wij in gesprek met twee gemeenten: Maashorst en Tilburg.” Behalve gemeenten reageren ook corporaties enthousiast. “Het gaat nu om een circulaire koopwoning, waarvoor we nog op zoek gaan naar een bewoner. Iemand die zelfvoorzienend wil wonen, bereid is om data te delen en ermee instemt dat we af en toe langskomen, bijvoorbeeld met opdrachtgevers. Zodat we kunnen blijven leren, samen met onze partners.”

Het nieuwe normaal

Hendriks wil snel hierna de opvolger, dus versie 2.0, realiseren. Waarschijnlijk al in 2024. Carl: “De ontwikkelingen gaan snel. We willen steeds nieuwe stappen zetten, daar weer van leren en zo continuïteit creëren met een opschaalbaar concept.” Het spreekt voor zich dat alle goede elementen ondertussen worden toegepast in projecten voor opdrachtgevers. “Het doel is een nieuwe standaard: zelfvoorzienend en circulair wonen als het nieuwe normaal, daar gaan we voor.”

Meer weten? Neem contact met ons op.

Voor informatie over de zelfvoorzienende circulaire woning kun je terecht bij Carl Dolmans. Meer weten over onze circulaire materialen? Neem dan contact op met Vincent Hendriks.

Carl Dolmans
Directeur Hendriks Coppelmans
Vincent Hendriks
Directeur