Oostrum is een klein dorpje in de gemeente Venray. Een dromerig, landelijk gelegen plaatsje vlakbij de Maas en de Duitse grens met zo’n 2.500 inwoners. Maar wél een dorp met lange geschiedenis, die volgens de eerste geschriften teruggaat tot het jaar 1200. Een lange historie dus, die met bodemonderzoek in plangebied Oostrum-Oost momenteel stukje bij beetje in kaart wordt gebracht. Hier ontwikkelt Hendriks 57 woningen voor de nieuwe inwoners van deze groeikern. Oostrum blijft niet hangen in het verleden, maar zet een flinke stap in de toekomst.
De nieuwe bewoners hebben straks de keuze uit een duurzame rij- , twee-onder-een-kap- of patiowoning. Daarbij gaat het om huur- en koopwoningen, waarvan een groot deel in de betaalbare categorie valt. Om de aansluiting met de landelijke omgeving aan te gaan, is er in het woningbouwplan veel ruimte voor groen. Een buurt met een prettig woonklimaat dus, waar jong en oud zich thuis zal voelen. Een woonwijk met alle gelegenheid om elkaar dicht bij huis te ontmoeten, te genieten en te ontdekken van wat de omgeving te bieden heeft. Zoals het natuurreservaat Boshuizerbergen, Landgoed Geijsteren met rijksmonument ‘De Rosmolen’ of Golf- en Countryclub Geijsteren.
Op de foto: De Rosmolen
Maar zover is het nog niet. Op dit moment ligt het bestemmingsplan ter goedkeuring bij de gemeente. Ondertussen doen gespecialiseerde bureaus in opdracht van Hendriks Ontwikkeling bodemonderzoek op de locatie en brengen in kaart wat er zoal in grond zit. In de eerste plaats zoeken we naar achtergebleven ontplofbare oorlogsresten uit de Tweede Wereldoorlog. Behalve een verplichting is dit in Oostrum-Oost geen overbodige luxe. Uit bureauonderzoek blijkt namelijk dat in het plangebied flink gevochten is. Bovendien legde luchtfotoanalyse van het plangebied een loopgraaf en een tweetal militaire stellinglocaties bloot en een grote hoeveelheid andere achtergebleven oorlogsresten. Bureau Xplosure gaat de aard daarvan onderzoeken en bekijken welke acties noodzakelijk zijn.
Maar er zijn ook oudere vondsten te verwachten, zo blijkt uit beschikbare landschappelijke en archeologische gegevens die onderzoeksbureau Vestigia achterhaalde. Voor het hele plangebied geldt een middelhoge tot hoge archeologische verwachting voor resten vanaf de vroege prehistorie tot aan de late middeleeuwen. Het advies is om aan de hand van een verkennend booronderzoek het archeologische belang van het plangebied vast te stellen. Daarbij worden met name de oorspronkelijk hoger gelegen en aantrekkelijke delen voor bewoning, en de lagere en daardoor nattere delen die in het verleden minder aantrekkelijk waren in kaart gebracht. Ook hier besluiten de specialisten op basis van deze boringen wat de vervolgstappen zullen zijn. Benieuwd naar de resultaten? Houdt vooral de regelmatige updates op de projectpagina in de gaten.
Ook Oostrum volgt de ontwikkelingen nauwlettend. Dat blijkt wel uit de drukbezochte informatiebijeenkomst afgelopen zomer en ook uit het grote aantal belangstellenden voor een woning. En dat is natuurlijk altijd goed nieuws. De bouw start naar verwacht in het eerste kwartaal van 2024. Oplevering volgt ongeveer een jaar later.