Hoog torent de hoogbouw van het imposante Walkwartier boven het stadscentrum van Oss uit. De 48-meter hoge toren, opgetrokken in zandkleurige metselsteen afgewisseld met lichtgekleurde elementen en grote glaspartijen schittert in de frisse ochtendzon. Nu is het rustig op de bouwplaats, maar dat was wel eens anders, vertelt projectleider Pieter Bongers van Bouwbedrijf Berghege. De bouwonderneming is verantwoordelijk voor de realisatie van dit imposante project. Voor het eerst werkte het daarbij samen met Hendriks Techniek.
Het Walkwartier is nog niet eens helemaal opgeleverd en het is al legendarisch. In januari 2025 sleepte het maar liefst twee prijzen in de wacht bij de verkiezing mooiste gebouw van Oss. Het prestigieuze project verdiende de 3e plek in de publieksprijs en als tweede prijs een ‘eervolle vermelding’ vanuit de vakjury. En dan te bedenken dat het lelijkste gebouw van Oss, de oude V&D, plaats maakte voor wat nu – bijna – het mooiste gebouw wordt geacht. En op één na het hoogste. Alleen de Grote Kerk steekt er met 54 meter nog bovenuit.
Het is dan ook niet zonder trots dat Pieter Bongers en projectleider Mark van Rooij van Hendriks Techniek ons rondleiden door de parkeergarage en kelder van het Walkwartier. Daar wijst Mark ons op het zichtbare resultaat van het werk van zijn team. Hendriks Techniek verzorgde de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties voor de 131 appartementen en de stallingsgarage. Daarbij was Mark verantwoordelijk voor de W-installaties en Joan van den Berg voor de E-installaties. “Het complete plaatje, zeg maar. Van brandbeveiliging en toegangscontrole tot collectieve lucht-water-warmtepompen, ventilatiesystemen en het sanitair. Er gaat veel techniek dit complexe gebouw in. De BIM-puzzel die dat opleverde, was absoluut een mooie uitdaging die we samen getackeld hebben.
Lees meer over het WalkwartierHendriks Techniek werkt vaak voor ontwikkelaars en bouwbedrijven buiten Hendriks, maar het is voor het eerst dat Hendriks Techniek samenwerkt met Berghege. En dat smaakt naar meer, vinden beide projectleiders. Hendriks Techniek werkt dan ook opnieuw samen met Berghege, ditmaal in het Warenhuis van het Walkwartier waar het de E-installaties verzorgt. “Berghege en Hendriks zijn allebei echte Brabantse familiebedrijven met diepe wortels in dezelfde stad. Solide bedrijven, met veel kennis en ervaring. Dat maakte het ook mogelijk om in de voorbereiding samen oplossingen te bedenken voor hier en daar behoorlijk complexe vraagstukken.”
Met name de toren vroeg om de nodige inventiviteit, licht Mark toe. “De luchttoevoer van elk appartement moet namelijk helemaal naar de 15e verdieping. Het water van iedere woning naar het riool. En dan lopen er nog allerlei nutsvoorzieningen in de schachten én is de betonconstructie essentieel. Met al deze aspecten moesten we rekening houden in het 3D-ontwerp. Dankzij een jaar voorbereidingstijd en veelvuldig overleg met de architect, de constructeur en Bouwbedrijf Berghege is het gelukt.” Hij vertelt dat de techniek steeds geavanceerder en verfijnder wordt. Ook bij gestapelde woningbouw. “Het Walkwartier maakt gebruik van 14 drycooler warmtepompen, waarbij de energie aan de buitenlucht wordt onttrokken. Een omgekeerde airco eigenlijk.”
Pieter vertelt dat Berghege in april 2022 is gestart met de realisatie van het Walkwartier. In juni 2024 werden de appartementen en de parkeergarage opgeleverd. “Op dit moment is de gemeente Oss bezig met de herinrichting van de omgeving en zijn wij gestart met de inrichting van het Warenhuis. De oplevering van het Warenhuis staat voor eind 2025 gepland.” Zoals ieder binnenstedelijk project, kende het zo zijn uitdagingen. Met name planning technisch, aldus de projectleider. “Je werkt op een relatief kleine bouwplaats met weinig opslagmogelijkheden. Alles moet precies op tijd geleverd worden. Dat levert bouwverkeer op, dat in goede banen geleid moet worden. De logistiek is het lastigst. Verder heb je te maken met veiligheid op en nabij de bouwplaats. In de piekperiode werkten hier zo’n 140 mensen die hier allemaal tegelijk aan de slag waren. Ruwbouw, gevel, installaties, tegels. Dan komt het aan op goede uitvoerders en montageleiders.”
Klachten over overlast, een andere uitdaging bij grote bouwprojecten middenin het centrum, waren er weinig, vertelt de projectleider van Berghege. “De mensen zijn denk ik allang blij dat ze van die lelijke V&D af zijn en daar iets moois voor terug krijgen. Eén buurman trakteerde de hele bouwplaats zelfs op hamburgers!”
Het Walkwartier is een centrumplan in het hart van Oss waar veel functies samenkomen. In totaal omvat het project 131 appartementen: 68 koopappartementen en 63 huurappartementen. In de parkeerkelder voor bewoners is plaats voor 140 auto’s. De bibliotheek en het stadsarchief Oss nemen er hun intrek en kinderen kunnen er straks terecht voor een ontdekkingsreis in de Kids Space. Verder komen er winkels en horecazaken. Het Walkwartier is een samenwerking tussen Van Wanrooij Projectontwikkeling uit Geffen en de gemeente Oss. De realisatie is in handen van Bouwbedrijf Berghege uit Oss. DOK architecten is de architect.
Lees hier meer over het Walkwartier