Sinds maart 2021 hanteren we Bouwpas op onze bouwplaatsen. Dit is een digitaal platform waarmee we bij elk project handig kunnen laten zien dat we aan alle wet- en regelgeving voldoen, bijvoorbeeld in het kader van ketenaansprakelijkheid. “Hiermee bouwen we zekerheid in”, aldus onze Supply Chain Manager Twan Kempen. “Ook voor onze opdrachtgevers.”
Bouwpas werkt vrij eenvoudig. Als hoofdaannemer maken we een project aan en vragen we onze onderaannemers om zichzelf, hun medewerkers en hun inzet te registreren. Ook beoordelen we alle aangeleverde ‘geloofsbrieven’, zoals de financiële stukken, zodat we zeker weten dat we met solide partners samenwerken. Op de bouwplaats zelf controleren we alle medewerkers met een app. Hierdoor is precies inzichtelijk wie, wanneer op de bouwplaats is.
Met Bouwpas voldoen we aan acht belangrijke wetten en regels. Dat zijn:
Volgens Twan Kempen zijn er genoeg goede redenen om Bouwpas te gebruiken. Hij deelt de drie die hij het belangrijkst vindt:
“Hendriks Bouw & Ontwikkeling werkt meestal met dezelfde betrouwbare leveranciers, maar soms komt het voor dat een nieuwe partij aansluit. Dankzij Bouwpas weten we dan zeker dat dit bedrijf en zijn medewerkers overal aan voldoen. Voor zzp’ers die schijnzelfstandige zijn, is bijvoorbeeld geen plek. En ook niet voor medewerkers zonder de juiste papieren. Dat dit in orde is, is voor onze opdrachtgevers eveneens van belang. Want we zijn allemaal verantwoordelijk én aansprakelijk.”
“Bouwpas maakt het leven van uitvoerders wat gemakkelijker. Zij kunnen namelijk heel eenvoudig aanwezigheid registreren, een VCA-check doen en digitale instructies sturen. Die instructies moeten medewerkers in de bouw gevolgd hebben voordat ze toegang tot de bouwplaats krijgen. Op deze manier voert een uitvoerder een aantoonbare veiligheidscheck uit zónder dat er veel administratie bij komt kijken. En zonder zorgen.”
“Dat we alle ‘geloofsbrieven’ van onderaannemers digitaal hebben, maakt onze administratie up-to-date en heel overzichtelijk. Hierdoor kunnen we eenvoudig zekerheid inbouwen én borgen, ook richting opdrachtgevers. Daarnaast hebben we alles vooraf op orde. En is een onderaannemer al via Bouwpas geregistreerd? Dan is het helemaal makkelijk, want bedrijven hoeven niet steeds alles opnieuw aan te leveren. Tot slot zijn er tijdens het project altijd rapportages beschikbaar van gewerkte uren of benodigde certificaten.”
Het draait met Bouwpas dus vooral om betrouwbaarheid en aansprakelijkheid. En met het digitale systeem weet je zeker dat dit goed geregeld is. Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op Bouwpas.nl of neem contact op met Twan Kempen.